ONTMOETING MET SYRIËRS: Wat is het verschil tussen een muis en geluk?

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk er begin april weer een ontmoeting met een aantal Syrische bewoners van Nieuw-Vennep en Hoofddorp. Het gebouw van het Apostolisch Genootschap had heel gastvrij haar deuren opengezet en koffie en thee stonden klaar. Met de Syrische bezoekers kwamen er natuurlijk ook veel lekkere zoetigheden mee.


Afbeelding invoegen

De waterwolf is getemd

Hans Bruijnzeels begon met een erg leuke presentatie over de Haarlemmermeer en met name de metamorfose van een woest meer (Waterwolf) tot vruchtbare polder. Afgewisseld met korte filmpjes werd in een half uur een boeiend beeld van onze gemeente geschetst. En voor iedereen was er wel iets nieuws en verrassends te horen, zelfs voor de Nederlanders. Wist je bijvoorbeeld dat een blauwe lijn in het gemeentehuis in Hoofddorp aangeeft tot hoe hoog het water zou komen te staan, mochten er geen dijken om de Haarlemmermeer staan? Of dat de Jonkheer van de Pollstraat in Nieuw-Vennep vernoemd is naar de man, onder wiens leiding in 1840 de eerste schop in de grond ging om de Ringvaart om het Haarlemmermeer aan te leggen? 

Na het verhaal van de stoomgemalen, die de polder drooglegden, was er even tijd om ‘stoom af te blazen’.  Zo konden we het vele lekkers proeven en even ongedwongen bijpraten.

Afbeelding invoegen
  "Ik noemde haar muis!”

Omdat het doel van deze avond, naast ontmoeting, ook was om de Nederlandse taal te oefenen, gingen we in groepjes uiteen. De één spreekt nu eenmaal al beter Nederlands dan de ander, onder andere afhankelijk van de tijd in Nederland. Dat het een lastige taal is, horen we steeds terug. Maar ook het Arabisch is niet makkelijk. Want ik was me niet bewust dat ik een dochtertje van één van de gasten ‘muis’ noemde in plaats van ‘geluk’. Het is maar net hoe je de klemtoon legt op de naam Farah’!


Uiteindelijk bleek het moeilijk om een einde aan de avond te maken. We bleven praten en ideeën uitwisselen over een volgende bijeenkomst. Want dat die weer komt, lijkt na elke ontmoeting duidelijker. We leren van elkaar en vinden het leuk om gebruiken en gewoontes van de eigen cultuur uit te wisselen. Een mooi thema voor de volgende ontmoeting!

En aangezien deze keer werd toegelicht hoe de stoomgemalen essentieel voor onze woonplek zijn geweest, klinkt een bezoek aan het Cruquius museum wel erg logisch. Hier gaan we binnenkort dan ook naar toe.

Wordt vervolgd…

De volgende bijeenkomst, waarin we met elkaar in gesprek gaan en taalweetjes uitwisselen, is op woensdag 2 mei van 19.00 tot 21.00 uur in het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Het adres is Zuiderdreef 3 (tegenover het Shell station).

Heb je zin om je bij onze ontmoetingen aan te sluiten? Laat het ons weten, want je bent erg welkom om ook met onze nieuwkomers een warme samen-leving van de Haarlemmermeer te maken!

Namens de groep Ontmoetingen,

Hans, Hussam, Jan, Loes, Marjan, Yazeed en Anita

Contactpersoon is Anita Onwezen

  Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen                                                     Afbeelding invoegen