Sinds een aantal weken wordt er vanuit de kerk in Nieuw-Vennep weer de viering gevierd, zonder parochianen, maar met alleen pastoor Ruben, een lector, een koster, een organist en een cantor (gelukkig is dit vanaf 7 juni jl. uitgebreid met max. 30 parochianen, onder strikte voorwaarden!).

Om toch zoveel mogelijk parochianen de viering mee te laten beleven was er besloten om de viering uit te zenden via een You Tube verbinding. Dit klinkt heel simpel: camera aanzetten en uitzenden maar, maar de realiteit blijkt toch een stukje anders te zijn.

Hieronder wordt gepoogd te schetsen wat er allemaal bij komt kijken!

Om te beginnen moest er een You Tube kanaal worden aangemaakt.

Er moesten ook "technische mensen” zijn: Hans en Remco stelden belangeloos hun tijd en kunde ter beschikking om "live te streamen” met opnameapparatuur en camera’s. Ja, camera’s, meervoud!

In de kerk zijn op 3 strategische plaatsen kleine cameraatjes geplaats zodat het sanctuarium/priesterkoor, het altaar en de preekstoel (beeld in beeld) te zien zijn.

Ook moesten er microfoons geplaatst worden voor de cantor en het geluid van de muzikale begeleiding (orgel/piano) moest opgevangen worden door een microfoon zodat het op You Tube te horen is.

Toen aan al deze voorwaarden was voldaan kwam het volgende punt: willen de lectoren wel voor de camera spreken, niet iedereen vind dat prettig. Ook moest er een organist/pianist en cantor gezocht worden want koren mogen niet bij elkaar komen. In de hoop dat het maar een paar weken zou zijn werden Gerard Veen (organist) en Petra Cappendijk gevraagd hiervoor. Zij zeiden gelijk ‘ja’!

Er werd een oefenavond georganiseerd met alle betrokken om alles door te nemen en te testen. Voor bijv. orgel en zang waren er 13 ! opnames nodig (opnemen, terugluisteren, bijstellen, weer opnemen etc.). voordat er een optimale mix was van zang en muziek. Ook voor de sprekers moest er gefinetuned worden.

Als u een cantor hoort zingen lijkt dat zo makkelijk, maar dat is het niet. Je moet als zanger(es) goed luisteren (normaal sta je in een koor en zing je samen), goed articuleren, niet te hard maar ook niet te zacht zingen, afstand nemen van en tot de microfoon en bedenk ook: er is ruim 5 !! maanden niet gezongen, dus de stembanden moeten ook weer getraind en opgerekt worden (ik kan uit ervaring spreken, ik heb het zelf gedaan en het viel behoorlijk tegen! Schor, keelpijn, speekselvloed, ademhaling ontregeld en gezakt in toonhoogte. Als u de cantor hoort zingen, denk dan aan bovenstaande.

Nu alles wat langer duurt en de koren tot in ieder geval september niet samen mogen komen is er voor de langere termijn een oplossing gezocht. Voor zowel Nieuw-Vennep als Buitenkaag is er een organist, pianist en toetsenist gevonden en bij de cantors zullen Petra Cappendijk (St. Cecilia) en Charlotte van Damme (Mitswa) in Nieuw-Vennep en leden van de koren Laudate Dominum Omnes Gentes en Revelation de zang in Buitenkaag verzorgen. Voor de vieringen is dit ontzettend fijn, zo kunnen we toch een stukje verbinding houden met elkaar en met onze koren.

Soms gaat er wat mis bij de uitzending en misschien ook wel "live” tijdens de viering (het is voor ons allemaal wennen). Houdt dan in gedachte: het wordt door alle vrijwilligers en onze pastoor met liefde gedaan en zoals het gezegde luidt: "het hoeft niet altijd perfect in tune te zijn, dan gaat het leven eruit”.

Charlotte